שאלה למור

  • פותח הנושא esg
  • פורסם בתאריך

swann

New member
אני מתלבטת לגבי טטנוס

באיזה גיל כבר כדאי לחשוב על זה, אם אני בכיוון? אני לא בטוחה שאני בכיוון.

ועוד שאלה, שאני לא יודעת אם יש למישהו תשובה עליה - אם חלק מהילדים במשפחה מחוסנים או מחוסנים חלקית, וחלק לא (בכלל לא), האם השיקול משתנה?
 
חיסון במשפחה

קחי בחשבון שיש חיסונים שאין להם אפקט אפידמיולוגי, כמו טטנוס, כך שלא משנה מצב המחוסנות בבית/גן. או שהחיסון מגן על המחוסן, או שהוא לא מגן עליו, ללא השפעה על אחרים.
גם לשעלת אין אפקט אפידמיולוגי חיובי, שלא לומר שלילי.
מחקר ישראלי משנת 2000 מצא כי החיסון לשעלת אינו מונע את ההדבקה במחלה. החוקרים מצאו כי ילדים מחוסנים, בעיקר בין הגילאים 2-5, מהווים מקור להדבקה שקטה באוכלוסיה וכי החיסון אינו נותן הגנה מלאה מפני התסמינים של המחלה המופיעים בילדים מחוסנים בדרגות שונות[1].
ראוי לציין שבישראל, בשנים האחרונות, פעמיים הוסיפו לתכנית מנת דחף נוספת (2006, 2009) ולאחר שתי הפעמים האלו חלה עליה בתחלואה בשעלת, שפוגעת יותר בפעוטות עד גיל שנה שאינם מחוסנים מפאת גילם[2].


1. Srugo I, Benilevi D et al. Pertussis Infection in Fully Vaccinated Children in Day-Care Centers, Israel. Emerging Infectious Diseases. Vol. 6, No. 5 September-Oct. 2000

2. מחלות זיהומיות מחייבות הודעה בישראל, 60 שנות מעקב, 1951-2010, משרד הבריאות + משרד הבריאות, המחלקה לאפידמיולוגיה, דו"חות שבועיים
 
שים לב למספרים

11% מהילדים נשאו את הנגיף ז"א ש89% לא נשאו את הנגיף. אם הם לא היו מחוסנים, תהיה בטוח שיותר מ11% היו נדבקים ואני לא רוצה לחשוב מה היה עולה בגורלם של אחיהם הקטנים (אולי מה שעלה בגורלו של הפעוט המסכן עליו דיברו במחקר).

ואם בסטטיסטיקות עסקינן, חיפשתי את הדוחות שציינת והגעתי לטבלאות לא ידידותיות בעליל של משרד הבריאות. מה שהצלחתי לפענח היה שעד שנות השבעים היתה תחלואה בסדר גודל תלת או ארבע ספרתי בשנה, ואח"כ באורח פלא זה צנח למספר דו ספרתי. אני רק יכול לשער שזה פחות או יותר מועד תחילת מתן החיסונים. על כל פנים הנה משהו קצת יותר ידידותי מארגון הבריאות העולמי:
http://www.who.int/immunization_monitoring/diseases/Pertussis_coverage.gif
 

shira29

New member
בוא אני אפתיע אותך

הבן הגדול שלי חוסן לשעלת, הבן הקטן שלי חלה בשעלת בגיל חודשיים. מי שלא מחוסן בחברה זה לא הילדים אלא ההורים. החיסון לשעלת יעיל בערך בין 3-5 שנים על פי הפירסומים האחרונים ומשרד הבריאות אכן הוסיף עוד מנות חיסון לשעלת.
יש המלצה לחסן את האוכלוסיה הבוגרת לשעלת מדי כמה שנים.
כלומר, מחלת השעלת הנמצאת בינינו מועברת ע"י ההורים או כל מבוגר אשר מטפל בילד בין עם הוא לוקה בסימפטומים ובין אם לאו.
ושים לב לנקודה נוספת, יש 2 סוגי שעלת, רק אחד מהם נמצא בחיסון.
 
המחלה עוברת בבוגרים, מי שבסיכון הם הילדים

יכול להיות שיש כמה זנים של שעלת וחיסון רק נגד אחד, אז מה? האם לא כדאי להדביר אחד ולנסות להתמודד עם השני?
 

shira29

New member
אני אומרת בכייף

אבל כל עוד אתה בתור הורה לא מחוסן לשעלת, אל תלך ותאשים את הילדים הלא מחוסנים לשעלת. אתה מעביר את המחלה בדיוק כמוהם.
 

shira29

New member
והכי חשוב

המחלה מסוכנת לילדים מתחת לגיל שנה, ובעצם עד מנת הדחף שניתנת בגיל שנה, הילד לא מחוסן באופן מלא כנגד המחלה ככה שלחיסוניות אין רלוונטיות בשנה הראשונה לחיי התינוק.
 
זה נכון רק חלקית

את צודקת שכדי למקסם את יעילות החיסון נכון לחסן גם מבוגרים שבאים במגע עם תינוקות, אבל:
א. אם הם יחוסנו כילדים ולאחר מכן יקבלו דחף, הרי שדור המבוגרים הבא כבר יהיה מחוסן; ובכל מקרה, גם כשיעילות החיסון יורדת, זה לא לאפס. כלומר, המצב של מי שחוסן בעבר טוב משל מי שלא חוסן מעולם (וגם לא חלה).
ב. רבים מהמבוגרים שלא חוסנו חלו בילדותם. כמובן, מי שאכן רוצה לנקוט זהירות בטיפול בתינוק יכול לבדוק את רמת הנוגדנים ולהתחסן במידת הצורך.
ג. "אתה מעביר את המחלה בדיוק כמוהם" זה לא מדויק. ילדים נדבקים יותר אחד מהשני כי הם מקפידים פחות על הגיינה וכי הם נמצאים בקרבה גדולה יותר זה לזה לעומת מבוגרים. אפשר לראות זאת היטב בדוגמאות כמו כינים – מבוגרים נדבקים מילדיהם (שנדבקו במערכת החינוך) אבל נדיר שאחד מהשני. מבוגרים נטולי ילדים (ושלא עובדים עם ילדים) כבר שכחו מה זה כינים...
גם לגבי מחלות, ממה שאני רואה סביבי הורים לילדים קטנים חולים יותר כי הילדים נדבקים בגן או בבית הספר והם נדבקים מהם. בשיחות עם חברים בעלי ילדים יוצא לי לשמוע לא מעט שכל המשפחה עכשיו חולה...

ואחרון חביב: two wrongs don't make a right. גם אם הורה כזה או אחר לא התחסן, זה לא אומר שצריך לא לחסן את הילדים בגן... זה רק יגדיל את הסיכון ולא ישפר את המצב.
 

shira29

New member
זה לא נכון לגבי השעלת

בשעלת זה לא משנה אם חלית בעבר, החיסוניות גם במחלה טיבעית דועכת ואפשר לחלות בזה שוב.
מבוגרים פשוט לרוב אינם סימפטומטים או הסימפטומים קלים.
 
זה נכון גם לגבי שעלת. ידוע שהחיסוניות דועכת

והתייחסתי לכך, אבל היא לא דועכת לאפס ולמיטב ידיעתי הסיכויים של מי שחלה או חוסן בעבר לחלות שוב עדיין קטנים יותר ממי שלא חלה או חוסן מעולם. בכל מקרה, גם אם נניח שהיא דועכת לאפס, עדיין העליתי כמה וכמה נימוקים שהתעלמת מהם לחלוטין.
 
אני אף פעם לא מאשים ילדים

ההורים הם אלו שאחראים על בריאותם. אף ילד לא ילך מרצונות החופשי לקבל זריקה. כפי שאמרתי לטרקרטוריסטית חיסון אינו משוואת סכום אפס, הכל משחקים סטטיסטיים. החכמה היא להוריד את הסיכון עד כמה שניתן. אין ספק שצריך לחסן ילדים בשביל להגן עליהם מהמחלה. גם את המבוגרים כדאי לחסן, אבל מבוגר קשה יותר "לגרור" לקבל חיסון. אני מעריך שככל שהשנים יעברו והילדים המחוסנים יהפכו לבוגרים מחוסנים נראה פחות ופחות התפרצויות (בהנחה שהורים ימשיכו לחסן את ילדיהם). מה שנכון הוא שאפקט העדר לא יהיה יעיל אם לא יהיו אחוזים גבוהים של חיסונים גם בקרב הילדים וגם בקרב הבוגרים, אבל זו לא סיבה להרים ידיים ולהגיד "אם לא כולם מתחסנים אני לא מתחסן".
 
אז חסינות העדר לא באמת קיימת

אבל זה מאפשר לך להבין ש "חסינות העדר" לא קיימת באמת, כי מכלל האוכלוסיה, תמיד היה רק חלק אחד קטן (ילדים בטווח גילאים מסויים) מחוסן, גם לא כולו, ומרבית האוכלוסיה מסביב לא מחוסנת. כלומר, המספרים הנזרקים לאוויר של התחסנות 90% למען "חסינות העדר" אינם נכונים! אני שמח לראות שגם אתה כותב את זה.

מה שההיסטוריה מראה לנו, זה שלמרות החיסונים, התפרצויות תמיד היו ותמשכנה להיות, לרבות באוכלוסיות בתי ספר מחוסנות בשיעור גבוה מאד (עד כדי 100%). יש מקרים רבים שכאלו המפריכים את תיאוריית חסינות העדר. יתרה מזו, שים לב איך הגענו למצב של 4, 5 וגם 6 מנות דחף כנגד אותן מחלות. בתחילה היתה מנה אחת, תלו בה תקוות גדולות מאד למיגור המחלה (ראה ציטוטים של פקידי בריאות הציבור בארה"ב לגבי חצבת). משהמחלה המשיכה להתפרץ למרות החיסונים, במקום להסיק שהחיסון אולי לא עובד כמצופה, תמיד הלכו לפתרון הקל - עוד חיסונים. כך הלכה התכנית ותפחה למימדיה היום - פי שתיים בהשוואה לתכנית בישראל לפני כעשרים שנה ופי 1.5 בהשוואה לתכניות אירופאיות. ולמרות זאת - המחלות ממשיכות להתפרץ. הפתרון שמצאו במשרד הבריאות השנה - נחסן גם את המבוגרים! (ד.א., באוסטרליה ניסו את זה עם שעלת ולאחר שראו שזה לא עובד - ביטלו את חיסון המבוגרים. אבל למה שנלמד מהניסיון של אחרים...). זה כל כך בולט עם שעלת - יותר חיסונים מביאים ליותר תחלואה, לא רק בישראל, גם בארה"ב, ומה המסקנות במשרד הבריאות - עוד חיסונים!
אתה כותב כאן בביטחון ש "מה שנכון הוא שאפקט העדר לא יהיה יעיל אם לא יהיו אחוזים גבוהים של חיסונים גם בקרב הילדים וגם בקרב הבוגרים" - באמת? אז אתה בעצם אומר בעצמך שאפקט העדר מעולם לא היה יעיל! הרי עד לאפריל 2012 כלל לא היתה המלצה למבוגרים להתחסן. וגם היום, כמה מבוגרים אתה חושב שהתחסנו לפי ההמלצות החדשות?
אני שמח שלפחות שנינו מסכימים שחסינות העדר היא מיתוס שלא עובד בשטח
 
יש לך קישור למאמר קצת יותר מקיף על אוסטרליה?

בדיווח החדשותי בקישור לא כתוב כלום מלבד "זה לא היה יעיל אז הפסקנו את זה". מה היו הנתונים? מה היה ההבדל לפני ואחרי? מה לגבי חיסונים של ילדים למחלה?
 
וואו, בכלל לא נסחפת...

איך ממה שאמרתי הסקת לגבי אפקט העדר? תעשה לי טובה ואל תכניס לי לפה מילים שלא אמרתי. כל מה שכתבת זה בסך הכל משחקי מילים ודמגוגיה בשקל. העקרון מאוד פשוט. חיסון מגן מפני המחלה ביעילות מסויימת. ככל שיותר אנשים יחוסנו יהיו פחות מקרים של הדבקה ופחות מקרים של נשאים. כאשר יש יותר נשאים מן הסתם אפקט העדר יהיה יותר חלש. למה עד כה חיסנו רק ילדים, אין לי מושג וזה גם לא רלוונטי. אני לא סנגור של משרד הבריאות. העובדה היא שכשיש יותר מחוסנים יש פחות תחלואה. נקודה.
 
דלקת עוצבה?

יש לך את השעלת, מעריכים כי 30% ממקרי השעלת נגרמים ע"י חיידק ה Bordetella parapertussis, כנגדו אין חיסון[1].

השלכות התערבות בסירקולציה עם ווריצלה[2]:

We present data to confirm that exposure to varicella boosts immunity to herpes-zoster. We show that exposure to varicella is greater in adults living with children and that this exposure is highly protective against zoster (Incidence ratio=0.75, 95% CI, 0.63–0.89). The data is used to parameterise a mathematical model of varicella zoster virus (VZV) transmission that captures differences in exposure to varicella in adults living with and without children. Under the ‘best-fit’ model, exposure to varicella is estimated to boost cell-mediated immunity for an average of 20 years (95% CI, 7–41years). Mass varicella vaccination is expected to cause a major epidemic of herpes-zoster, affecting more than 50% of those aged 10–44 years at the introduction of vaccination.

אבל הדוגמא הטובה ביותר היא המופילוס אינפלואנזה: בצד ירידה בתחלואה מסוג HiB, עלה שיעור המחלות מסוגי h. influenza אחרים, כאשר במחקר שבוצע בקנדה בתחילת שנות ה- 2000 ונמשך עד 2006, הגיעו החוקרים למסקנה כי "בצד העליה הפרופורציונאלית במקרי תחלואה מחיידקי ה- h. influenza שאינו HIB בתקופה שלאחר הכנסת החיסון (HIB), שיעורי התחלואה מזני h. influenza פולשני התקרבו לשיעור התחלואה של חיידק ה- HiB בעידן שלפני החיסון. קרי, זנים אחרים הפכו אלימים יותר ורמת התחלואה מהם עלתה משמעותית. 56% מהתחלואה מסוגים אלו נרשמת עתה בילדים בגיל 10 ומעלה"[4]. נתונים דומים דווחו גם בארה"ב[5]. במחקרים נוספים מצאו כי ישנה עליה במספר מקרי ה- h. influenza המדווחים מ 0.4 ל 1.0 מקרים לכל 100,000 איש לרבות עליה מ 1.1 ל 3.6 מקרים לכל 100,000 בקרב מבוגרים בגיל 65 או יותר[6-8,10,11]. לסיכום נכתב כי "התחלואה בדלקת קרום המוח HiB אמנם ירדה באופן משמעותי אך לעומת זאת שיעור התחלואה בדלקת קרום המוח h. influenza מסוג a עלה באופן ניכר כאשר מספר מקרי התחלואה של h.influenza שאינו ניתן לסיווג עלה בשיעור של 657% [פי שש וחצי]"[9].

1. Liese JG, Renner C. Clinical and epidemiological picture of B pertussis and B parapertussis infections after introduction of acellular pertussis vaccines. Archives of Diseases in Childhood 2003; 88: 684-687

2. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X02001809

4. Tsang et al, Characterization of invasive Haemophilus influenzae disease in Manitoba, Canada, 2000-2006: invasive disease due to non-type b strains. Clin Infect Dis. 2007 Jun 15;44(12):1611-4. Epub 2007 May 2

5. CDC: Reported Cases and Deaths from Vaccine Preventable Diseases, United States, 1950-2008

6. Sarangi et. Al.. Invasive Haemophilus influenzae disease in adults. Epidemiol Infect. 2000 Jun;124(3):441-7

9. Levine OS, Lagos R, Munoz A et al. Defining the burden of pneumonia in children preventable by vaccination against Haemophilus influenzae type b. Pediatr Infect Dis J 1999;18:1060–64

10. J Barthelow Classen, David C Classen, Association between type 1 diabetes and Hib vaccine. BMJ 319 : 1133

11. Jackie Lee, Joan L Robinson,corresponding author and Donald W Spady, Frequency of apnea, bradycardia, and desaturations following first diphtheria-tetanus-pertussis-inactivated polio-Haemophilus influenzae type B immunization in hospitalized preterm infants
 
האם המספרים נעלמים מעינהם של החוקרים?

תקרא מה כותבים החוקרים בעצמם על חוסר יכולת החיסון למנוע הדבקה ועל תרומת החיסון עצמו לתחלואה באוכלוסיה. מה הם לא מבינים מהמספרים שאתה כן?
 

חבובות3

New member
שאלה חיסון צהבת לילוד

שבת שלום ומבורך ושוב אני מברכת על הפורום הזה.
נושא החיסונים,הוא נושא שמעניין אותי כבר 5 שנים,מאז לידת בני הבכור.
בעבודתי,כמנתחת התנהגות עבדתי עם ילדים בספקטרום האוטיסטי שהוריהם בטוחים כי יש קשר ישיר בין התפרצות הסימפטומים לבין החיסונים.זה הביא אותי אז,לחקור רבות בנושא וכאשר בני נולד,חתמתי ויתור על חיסון הצהבת ואת שאר החיסונים דחיתי לזמנים אחרים.הזמנתי כל חיסון בצורה מפורקת ונתתי אחת לחודש.
ועכשיו לשאלה,אני עומדת לפני לידה ב"ה וחושבת לא לחסן בצהבת עם הלידה.זה נראה לי מיותר.הבן שלי,לבסוף קיבל חלק מחיסון צהבת(שלא מרצוני,אבל זה עניין אחר),כלומר 2 חיסונים מתוך 3,כאשר כבר היה יותר גדול קצת.האם אני צריכה לקחת את זה כשיקול? האם זה עלול לסכן את התינוקת החדשה? אשמח לתשובות.
 
למעלה